Normalizálódó szállítási idővel a sikeres projektekért

A COVID-válság kitörése óta gyakorlatilag folyamatos krízisállapotban működött a logisztika legtöbb területe, ami az ipari automatizálás terén is átírta a megszokott folyamatokat. Emlékszünk még az Evergreenre és a közel 400 veszteglő hajóra a Szuezi-csatornán? A helyzet lassan, de biztosan javul, és mára ismét elérhetővé váltak a pandémia előtti átfutási idők - jelentősen rövidítve az ügyfelek oldalán is a projekteket.

Hosszú és bizonytalan

A világjárvány okozta keresleti változások, a gyártási volumenek csökkenése, majd az újraindulást követő robbanásszerű igénynövekedés egymást fokozó hatásként okozták azt az állapotot, melynek köszönhetően a legkritikusabb időkben a szállítási idők nem csupán több hónapos időtávon mozogtak, de még ebben is jelentős kockázat volt. A fejlesztésekben gondolkodó vállalatok a megfelelő kapacitások mellett az alapanyagok hiányával is kénytelenek voltak szembenézni.

Természetesen a mi munkánkat is jelentősen hátráltatta ez az állapot: egy komplett tervezési és kivitelezési együttműködésben pontos ütemezéssel haladunk, az elmúlt években azonban az újratervezések gyakran szükségessé váltak. Az ügyfeleinkkel való szoros kapcsolattartás, a kreatív, professzionális megoldások megtalálása került a középpontba, így tudta a csapatunk a sok esetben kiemelt jelentőséggel bíró beruházásokat megvalósítani. A reakcióidőnk jelentős csökkentésével kompenzáltuk az olyan esetek kockázatait is, amikor egy-egy üzemzavar vagy hibaelemzés eredményeképp elkerülhetetlen volt egy hosszabb átfutási idejű termék beszerzése.

A kritikus időszak azonban pozitív visszacsatolásokat is hozott, többek között visszaigazolta számunkra, hogy a minden szakterületet (elektronika, programozás, megvalósítás) magába foglaló szolgáltatásunk a legnagyobb rugalmasságot és gyors eredményeket biztosít a partnereinknek. A lassan normalizálódó termelőipari folyamatok, és az átalakuló beszállítói láncok (gondoljunk itt akár a nearshoring, akár az e-átállás hatásaira) további igényeket generáltak, ezért már régóta vártuk a jó híreket a szállítások rendeződéséről.

Biztos ellátás, gyorsabb átfutás

Legfontosabb partnerünk, a Beckhoff már 2024 elején jelezte, hogy új stratégiájuknak és fejlesztéseiknek köszönhetően jelentősen optimalizálták a szállítási időt termékeik esetében. A legkritikusabb szituációban akár több hónapos várakozási idő helyett ismét visszatértünk a néhány hetes szállításokra, egyre inkább közeledve ezzel a COVID előtt megszokottakhoz. A pozitív változások hatására a Hunify futó projektjei is áttervezhetővé váltak, és az elmúlt időszak után ismét sokkal jobb szállítási időt tudunk ígérni megrendelőink számára.

Azért is tartjuk kiemelten fontosnak a szituáció normalizálódását, mivel érezhetően kezd élénkülni a kereslet az automatizációs szegmensben Magyarországon is. A 2023 közepétől tapasztalható (néhol túl) óvatos tervezést egyre inkább felváltja a termelés felfuttatásának előkészítése a vállalatoknál. Ráadásul mindez sok cég esetében új termékportfóliót, új gyártási folyamatokat, berendezéseket, megoldásokat is jelent, ami még tovább emeli - várhatóan már rövid távon - az új igények alapanyag szükségletét.

A rövidülő szállítási idők azonban nem csak az új beruházások megvalósulását támogatják: ugyanígy jelentősen csökkent a kockázata annak, hogy egy cég már meglévő berendezése hosszabb időre kiessen a gyártásból. A Beckhoff megbízhatóságára és átfutási idejére alapozva ma már sokkal magabiztosabban tudunk választ adni a döntéshozók számára egy-egy meghibásodás esetén, legyen szó akár vezérlésről, akár más gépegységről. Szolgáltatásunkban többek között ezért is kínálunk ma már helyszíni mérnöki munkát (az hibaok-elemzéstől a konkrét megoldás szállításán át akár a karbantartásig), amelyhez maximálisan belátható átfutással tudjuk alkalmazni a Beckhoff megoldásait is.

Összes bejegyzés...

Lépjen velünk kapcsolatba!

Egyedi igényeire szabott megoldásokat keres? Szeretne további információkat kapni a szolgáltatásainkról? Töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapot, és kollégáink hamarosan keresni fogják.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.